Weetjes over (ont)haren en haargroei

Weetjes over (ont)haren en haargroei

Het voor- en nadeel van ontharen door waxen/ harsen

Door te waxen en harsen kan uw haargroei afnemen, omdat de haartjes er met wortel en al hardhandig uitgetrokken worden. Haren bevinden zich verschillende groeifasen, dus afhankelijk in welke fase ze zich bevinden, komen ze snel of langzaam terug. Uiteindelijk zal het keer op keer uittrekken van de haartjes ervoor zorgen dat de haarwortel zodanig beschadigd raakt, dat de haargroei minder wordt. Na het waxen/harsen zal uw huid altijd wat geïrriteerd zijn, rood, of gezwollen, dit trekt snel weg. Een minder leuk gevolg van waxen/harsen kan hyperpigmentatie zijn, dit is het ontstaan van pigmentvlekjes. Ben u gevoelig voor pigmentvorming, kies dan liever een andere vorm van ontharen.

Het voor- en nadeel van ontharen door scheren

Scheren kan een dagelijkse bezigheid worden, want de haartjes worden slechts afgeschoren, de haarwortels blijven intact. Het lijkt er vaak op dat na het scheren de haartjes dikker, donkerder of stugger zijn. Maar dat is vaak optisch bedrog, het uiteinde van een haartje is vaak dunner dan de aanzet.
Haren laten zich makkelijker afscheren wanneer ze minstens twee minuten in contact geweest zijn met warm water. Om uw scheerbeurt zo soepel mogelijk te laten verlopen, is het dus goed om de huid vooraf met warm water te reinigen.

Het voor- en nadeel van ontharen door epileren

Door te epileren kan uw haargroei afnemen, omdat de haartjes er met wortel en al hardhandig uitgetrokken worden. Haren bevinden zich verschillende groeifasen, dus afhankelijk in welke fase ze zich bevinden, komen ze snel of langzaam terug. Uiteindelijk zal het keer op keer uittrekken van de haartjes ervoor zorgen dat de haarwortel zodanig beschadigd raakt, dat de haargroei minder wordt. Handmatig epileren kan voor kleine littekens zorgen, wanneer er bij het uittrekken van de haartjes kleine wondjes ontstaan. Een minder leuk gevolg van regelmatig epileren kan hyperpigmentatie zijn, dit is het ontstaan van pigmentvlekjes. Ben u gevoelig voor pigmentvorming, kies dan liever een andere vorm van ontharen.

Het voor- en nadeel van ontharen door laseren

Ontharen door middel van laseren gebeurt door lichtimpulsen uit een laserapparaat, welke omgezet worden in warmte. De straling is gericht op de haarwortels, waarin pigment zit. Door het pigment, dat in voldoende mate aanwezig moet zijn, wordt warmte geabsorbeerd waarna de haarfollikel wordt vernietigd. Hoe bleker of blanker de huid en hoe donkerder de haren, hoe groter de kans op effect. Een laserontharingsbehandeling duurt vele weken, omdat er meerdere behandelingen nodig zijn met tussenpauzes om uw huid te laten herstellen. Het effect van een laserontharingsbehandeling is een vrijwel permanente ontharing.

De haargroei gedurende het jaar

Gedurende het jaar groeit uw haar meer of minder hard.  Het minst hard groeit uw haar in januari en februari, om vervolgens van maart tot juli weer toe te nemen. In de zomermaanden verliest u het minste haar en voelt uw haarbos voller en steviger aan.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.